New Arrivals: Léon de Smet

Wordt geveild op 10 mei bij Zuydwal Veilingen. De Vlaamse kunstenaar Léon de Smet (1881-1966) schilderde in 1935 vlakbij zijn woonplaats Deurle ‘Dorp bij valavond’. In het schemerlicht schildert hij in stevige expressionistische penseelstreken de boerderij omringd door bomen. De warme kleuren rood, geel en groen domineren het doek.

Léon de Smet studeerde aan de Koninklijke Academie in Gent. Hij volgde samen met de latere bekende schilders Gustave van de Woestijne, Hippolyte Daeye en Maurice Sijs de kunstlessen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verhuisde hij naar Engeland en kwam terecht in Devon. Daar werd hij een veelgevraagd portrettist van de beau monde. Hij wordt geroemd om zijn kleurgebruik. Ondanks zijn Britse succes keert hij terug naar België. Na enige omzwervingen kiest hij net als zijn broer de kunstenaar Gustave de Smet voor het dorp Deurle. Hij gaat wonen in een tuinhuis en is vaak te vinden in zijn weelderige bloementuin. Het Leie- dal inspireert hem tot impressies van de dorpen Sint-Martens-Latem, Deurle en Sint Denijs-Westrem.

Zijn werk is te zien op tal van tentoonstellingen samen met werk van andere bekende Belgische kunstenaars als Josef Cantré, James Ensor, George Minne en Permeke. De kranten schrijven na het zien van een tentoonstelling in Gent in 1933 lovend over zijn schilderijen en in poëtische bewoordingen vergelijken ze hem met een juwelier van de vorm en de kleur. ‘De bekoorlijkheid, de zo speciale geraffineerdheid van zijn palet doen ons vaak denken aan een pauwestaart die zo kostelijk, zo toverachtig kan schitteren in het licht.’ De vergelijkingen met een juwelier komen niet uit de lucht vallen. Het schilderen van het licht en het daarbij gepaarde kleurgebruik blijven zijn werk domineren.

Bij zijn overlijden in 1966 memoreert een journalist dat zijn kunst het poëtische en intieme van het leven weet vast te leggen. Het is rustgevend en herinnert aan de innigheid van het leven.

Léon de Smet (1881-1966)
Dorp bij valavond 1935
olie op doek
68 x 59 cm
Gesigneerd linksonder

Herkomst familie van de kunstenaar, België, privé collectie
Lit. Piet Boyens, Hans Bosschaert ‘Léon de Smet’ Tielt 1994, p. 200 en paginagrote afbeelding p 201.

Léon de Smet (1881-1966) Dorp bij valavond 1935

Nieuwsbrief

    Blijf op de hoogte van de volgende veiling en ander nieuws!